RADYU

Yaşar Üniversitesi Radyosu

Current track

Title

Artist


HAKK’IN SESİ MEHMET AKİF (12 MART 2021)

Written by on 12 Mart 2021

1873 – 1936 yılları arasında yaşayan Mehmet Âkif Ersoy, 63 yıla; Şair, Veterinerlik, Milletvekilliği, Edebiyat ve Türkçe Öğretmenliği gibi birçok farklı uzmanlığı sığdırdı. Dile yatkınlığı daha küçük yaşlarda fark edilen Mehmet Akif, Arapça, Farsça ve Fransızca biliyordu. Eğitim alanında birçok çalışma yapan, gençlerin mutlaka iyi bir eğitim alması gerektiğini, öğretmenlere büyük işler düştüğünü, ilim ve fen için yurtdışına öğreciler gönderilmesi gerektiği üzerinde durmuş ve bu alandaki girişimleri desteklemişti. Millî Mücadele döneminde verdiği en büyük hizmetlerinden birisi “İstiklâl Marşı”nı yazmasıydı. “İstiklâl Marşı”, meclis kürsüsünde ilk defa 1 Mart 1921 günü Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu. Marşın resmen kabulü meclis’in 12 Mart 1921 tarihli oturumunda gerçekleşti. 27 Aralık 1936’da siroz hastalığı sebebiyle hayatını kaybeden Mehmet Akif Ersoy, tam bir şiir tutkunuydu. Lise yıllarında başlayan şiir merakı hayatının her döneminde devam etti. Dil ve din, hayatında önemli bir yer aldı. Özellikle Kuran-ı Kerim Meali üzerine çalışmalar yaptı. Şairin, Safahat genel adı altında toplanan şiirlerini içeren toplam 7 kitabı vardır. Bu kitaplar sırasıyla;
Safahat (1911), Süleymaniye Kürsüsünde (1912), Hakk’ın Sesleri (1913); Fatih Kürsüsünde (1914); Hatıralar (1917); Asım (1924); Gölgeler (1933)’dir.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Mert, “Hakk’ın Sesi Mehmet Akif” genel başlığında bizlere Mehmet Akif Ersoy’u içinde yaşadığı dönemle detaylı olarak aktarıyor…

Diğer Özel Programları dinlemek için tıklayınız.